TYNGST: Den tyngste gravemaskinen er en Komatsu PC290-11 (30 tonn) som Kristoffer Krokrud bruker på det nye hyttefeltet på Lesjaverk.

Merke-trofast i 17 år

BJORLI: Kvekroken Entreprenør AS kjører utelukkende gravemaskiner fra denne produsenten.

Publisert

Denne artikkelen ble publisert for over 2 år siden.

I april kjøpte firmaet sin syttende Komatsu-maskin på like mange år. At firmaet i Lesja kommune (Oppland) har vært trofast kunde hos Hesselberg Maskin i alle disse årene, er bare en tilfeldighet.

Det forteller daglig leder Knut Krokrud (52) i Bjorli-firmaet som etablerte enmannsforetak i 2002 og trengte en gravemaskin.

Tilfeldighet

- Da jeg skulle kjøpe den første gravemaskin i 2002, var jeg på jakt etter en brukt én. Jeg ringte en merkeforhandler i Oslo, som lovte å sette meg i kontakt med salgsansvarlig for distriktet vi bor i. Men jeg hørte ingen ting. Da tok jeg en telefon til Hesselberg Maskin med samme forespørsel. Etter 20 minutter ble jeg oppringt av selger Dag Bråten hos Hesselberg. Siden har vi kjøpt alle anleggsmaskinene hos Hesselberg Maskin. Men det er jo en tilfeldighet at ble sånn, sier Knut Krokrud som i 2002 kjøpte en 1996-modell PC130-5 (14 tonn). I april skrev Krokrud kontrakt på en PC210LC-11 (23 tonn). Når den leveres, har Bjorli-firmaet syv Komatsu-gravere fra 1,8–30 tonn og en Komatsu WA380-5 hjullaster (16,5 tonn)

MASSER: Knut Krokrud på toppen av Breivassøymoen Masseuttak som Kvekroken overtok for fire år siden. Foto Hans Fossum

«Hytte-eldorado»

Knut Krokrud startet enmannsforetak i 2002, og i 2005 ble Kvekroken Entreprenør AS etablert. Lesja kommune er et «hytte-eldorado» for befolkningen i nabofylket Møre og Romsdal. Det er folket vestfra som i stor grad eier de ca. 2000 fritidsboligene (les: hytter) i Lesja hvor Bjorli med skisenter og milevis med skiløyper har ca. 1200 hytter. Derfor er det hytteutbygging som har vært Kvekrokens viktigste satsingsområde. Og slik er det fortsatt. Lesja kommune satser fortsatt på at flere skiglade skal få oppfylle sin hyttedrøm i vakker natur 600-900 m.o.h. i kommunen som bare har 2038 fastboende.

FORNØYD: Bjorli-firmaet er veldig fornøyd med servicen Hesselberg Maskin yter, her representert ved servicemekaniker Kim Arild Karlsen (t.h.) som her prater «maskin» med Kristoffer Krokrud og selger Dag Bråten, Hesselberg Maskin. Foto: Hans Fossum

Nøkkelferdig

Kvekroken Entreprenør har i årenes løp gravd ut mange tomter, lagt veier og etablert VA- og el-anlegg til nye hyttefelt. Firmaet tilbyr også nøkkelferdige hytter. Kvekroken har kjøpt opp områder for hytteutbygging og eier i dag ca. 60 tomter blant annet gjennom sitt datterselskap Bjorli Utbyggingsselskap AS. Av firmaets 12 ansatte er to snekkere/murere som bygger hyttene ferdig til salgs. Ellers selges tomtene ferdig opparbeidet med vei/VA/el-tilførsel og grunnmur. 2007 ble et rekordår i så måte. Da ferdiggjorde firmaet 25 tomter med grunnmur. I skrivende stund er firmaet i gang med opparbeiding av et felt med 26 hyttetomter på Lesjaverk. Her er planen å bygge ei hytte nøkkelferdig for salg i år. Om vinteren har firmaet to traktorer gående i snørydding av kommunale plasser og i hyttefeltene.

Allsidig

HANDEL: Knut Krokrud (t.h.) og Dag Bråten, Hesselberg Maskin, undertegner kontrakten på den syttende ­Komatsu-maskinen.

Selv om det blir «mye hytter», understreker Knut Krokrud imidlertid at firmaet satser bredt.

– Vi markedsfører oss selv som et allsidig firma med bred kompetanse til å utføre mange typer anleggsoppdrag. Samtidig ser vi fordeler ved å samarbeide med andre aktører. Vi er derfor med i et entreprenørfelleskap sammen med Aaheim Maskin og Transport AS, som har fått navnet Bjorli Anlegg AS. Dette gjør at vi kan benytte oss av hverandres kompetanse og kapasitet, alt etter hvor omfattende prosjekt vi jobber med, sier Krokrud.

1,5 mil ledning

Et bevis på allsidighet er at firmaet har begynt med sveising av PE-rør. Knuts eldste sønn, Kristoffer (23) med fagbrev som maskinfører, er firmaets PE-sveiser. Ifjor var Kvekroken med på å legge en 1,5 mil PE VA-ledning for Lesja kommune. Det lengste PE-sveisede røret var på 500 m.

23-åringen er ellers en «racer» på gravemaskin. I 2015 vant han gravemaskinkonkurransen under lærling-NM og tok 4-plassen sammenlagt (hjullaster/dumper/gravemaskin). Yngstesønnen Fredrik er også en «kløpper» bak rattet. Han utdanner seg til yrkessjåfør og tok tredjeplassen under NM på Gardermoen i fjor.

Masseuttak

Nok et bevis på allsidighet er at firmaet har eget masseuttak. For fire år siden overtok Kvekroken Breivassøymoen Masseuttak hvor en Haahjem-knuser, en Keestrak konknuser og et Powerscreen sikteverk årlig «spytter» ut ca. 15.000 m3 masser hvorav Kvekroken selv benytter 98% av volumet.

– Breivassmoen er «baby’n» til fatter’n, sier Kristoffer ertende til faren som smiler lurt tilbake.

Flinke folk

Kvekroken Entreprenør AS gjør det godt og kan vise til tre «Gaselle-priser» (2009/10/11).

– Ja, vi har vært heldig. Vi har vokst jevnt og trutt. Det skyldes i stor grad at vi har veldig flinke folk, sier Knut Krokrud.

STILLING LEDIG:
Powered by Labrador CMS