Ny bro til 2,4 millioner sprengt før den ble åpnet

Ny bro til 2,4 millioner sprengt før den ble åpnet

Husker du denne betongslurvsaken i Anlegg&Transport nummer 3, 1984?

Svenske brobyggere er i ferd med å få et velfortjent dårlig rykte. Det skriver Entreprenad i sitt oktobernummer etter at den tredje betongbro-skandalen i år er et faktum. I august ble en splitter ny betongbro utenfor Leksand sprengt i luften - før den i det hele tatt var åpnet.

Brobygger og brosprenger var BPA. Betongbroa hadde kostet 2,4 millioner svenske kroner og skulle overleveres til de svenske jernbanene. Ved kontrollen viste det seg at den ikke holdt hva den lovet, og oppdragsgiveren nektet å ta imot sekunda vare. Løsningen ble å sprenge store deler av broa, og bygge nytt. Den nye versjonen er snart klar til å tas i bruk. I sin reportasje skriver Entreprenad at broa led av et symptom på en ny sykdom i Sverige, betongslurv. Det var 3. august brosprengningen ble foretatt.

Tredje i år

Det er det tredje tilfellet med svake broer i Sverige som er oppdaget i år. I begynnelsen av året ble det bygd en bro av SIAB i Pålsboda, men den ble ikke akseptert av oppdragsgiveren på grunn av for dårlig kvalitet. I disse dager av ABV i en lignende situasjon i Østersund, idet broa over Faxeelven i Jämtland ikke holder mål. Det må tas en beslutning i løpet av kort tid om også denne skal helt eller delvis rives.

Forskjellige årsaker

Det pekes på at årsaken til miseren er forskjellige. Hos BPA er det støpeteknikken som har vært feil. Der hadde man kort og godt for liten tid når betongen skulle sprøytes på plass, og vibreringen ble for dårlig.

Faxebrua har ingen synlige feil, men prøver av betongen viser at den en del steder ikke kommer opp i 50% av minimumsverdiene for holdfasthet. Entreprenøren skyver skylden over på betongstasjonen og der kan man ikke forstå hva som har skjedd. Conny Karlsson i Vägverket kommer med følgende hjertesukk.

- Det er blitt så komplisert med alle kjemikaliene i betongen at det er vanskelig å vite hva som er med og hva som savnes.

Forsiden nå