På dette bildet har en lastebilsjåfør vært «smart» og satt en løs belteclip i låsen. Da slapp han både å bruke belte og høre på varslingslyden.
På dette bildet har en lastebilsjåfør vært «smart» og satt en løs belteclip i låsen. Da slapp han både å bruke belte og høre på varslingslyden.

Dropper bilbeltet

- Foruroligende og overraskende.

Publisert

Statens vegvesen kontrollerte belte- og hjelmbruk på over 120.000 kjøretøy første halvår 2022. Under kontrollene ble det utstedt over 200 flere gebyrer for manglende bilbelte sammenlignet med første halvår i 2021.

Selv om Vegvesenet utførte flere kontroller i samme tidsrom i fjor, ble det avdekket flere som kjørte uten bilbelte under kontrollene hittil i år.

- Å bruke bilbelte er et av de enkleste trafikksikkerhetstiltakene som finnes og det er foruroligende at vi utsteder flere gebyrer for dette i år enn i fjor, sier Jan Erik Myhr i Statens vegvesen.

Ulykkesanalysene til Statens vegvesen viser at rundt 4 av 10 drepte i bilulykker ikke har brukt bilbelte.

Blir man observert uten bilbelte av en av Statens vegvesens kontrollører, blir man vinket inn på kontrollplass og ilagt et gebyr på 1500 kroner.

Første halvår i år har Statens vegvesen gjennomført 122.232 kontroller på bruk av bilbelte, og av disse var det 1237 som ikke brukte bilbelte. Tilsvarende tall for samme periode i fjor var det 128.997 kontroller der 1032 som ble bøtelagt for manglende bruk av bilbelte.

- Selv om de fleste bruker bilbelte, er det likevel overraskende at så mange ikke bruker det, siden vi vet at det har svært god effekt om ulykken er ute, sier Myhr.

Powered by Labrador CMS