Fengselsdommen ble endret fra 110 år til 10 år

Colorado-guvernør Jared Polis trakk fra 100 år på fengselsstraffen til lastebilsjåfør etter dødsulykke.

Publisert Sist oppdatert

Torsdag 30. desember 2021 reduserte guvernøren en fengselsstraff med 100 år for lastebilsjåføren Rogel Aguilera-Mederos.

Sjåføren mistet all bremseeffekt i en lang bakke på motorveien Interstate 70 ned mot sentrum i Denver i Colorado, 25. april 2019. Han kjørte inn i stillestående trafikk. Fire personer ble drept og flere ble skadet.

Da Aguilera-Mederos fikk opplest straffen 13. desember, opplyste dommeren, Bruce Jones, at straffen var altfor streng. Men 110 år var minimumsstraffen for de 26 punktene han ble dømt for å ha begått.

- Utmålingen i seg selv vil ikke bli anket, for retten har fulgt loven. Men loven, slik den er skrevet, er barbarisk og drakonisk. Det må bli en forandring i loven, sa mannens forsvarer, James Colgan, til CNN.

Flere millioner har signert på et opprop mot dommen, og drøyt to uker etter utmålingen ble straffen altså omgjort av guvernør Jared Polis.

Polis omtalte straffen som utypisk og urettferdig ved omgjøringen.

- Du ble dømt til 110 år i fengsel, i realiteten mer enn en livstidsdom, for en tragisk men utilsiktet handling. Selv om du ikke er uten skyld, er dommen helt uforholdsmessig sammenlignet med mange andre innsatte i vårt strafferettssystem som begikk forsettlige, overlagte eller voldelige forbrytelser, skrev guvernøren i omgjøringsbrevet.

Både juristen som prosederte saken og dommeren er åpne for at dommen blir omgjort etter guvernørens ønske.

Det er sterke meninger i USA om trafikkhendelsen og dommen. Noen mener at 110 år er rett, andre mener at han bør frifinnes, og andre igjen mener at fengselsstraffen bør være et sted imellom 110 og 10 år. En av de etterlatte har ønsket 50 år for sjåføren.

Aguilera-Mederos vil være kvalifisert for prøveløslatelse 30. desember 2026, fem år etter omgjøringen av dommen.

Powered by Labrador CMS